Advertise on Bizcommunity

Subscribe to industry newsletters

ElasticoSPA reinterprets traditional Italian houses With new construction techniques

Italian architecture firm ElasticoSPA has renovated two traditional houses by using new masonry techniques, combining traditional concrete and stone in a different way.
Image © Elisabetta Crovato


Called Stoned, the two houses have completely been renovated within an area in the historical centre of San Quirino. Several sort of interventions, from recovery to demolition and reconstruction, investigated the role of materials in the renovation of the historic urban core of small Italian towns.

"The reinterpretation of the use of traditional stone walls had to deal with their fragility, in a region considered a highly risky seismic area," said ElasticoSPA.

The firm's Stoned project has been nominated for the 2019 Mies Van Der Rohe Award.

House 1. Image © Mattia Balsamini


house 1


The main building of the complex, dubbed house 1, has been restructured to create a single family residence, preserving some features of architectural significance: stone walls, an arched portico and a main façade in which the rugged nature of the materials was combined with a harmonious distribution of openings.

In the house 1, the original structure was treated as a shell within which a new living organism was created, built up by sliding together box-shaped volumes at different levels to create complex spaces.

These boxes of bare reinforced concrete emerge in different ways from the exterior of the building: somewhere they protrude through the original walls, elsewhere they end flush with the stone wall, or occupy part of the portico.

Both the houses have a concrete structure, (the first as a reinforcement of the old stone walls), which respond to the requirements of the highly risky seismic area.

House 1. Image © Mattia Balsamini


house 2


The other building, dubbed house 2, has been transformed from the demolition and reconstruction of a barn, whose structure was in critical conditions, and the transformation into a coach-house.

The overall project re-invented with a dose of irony the elements of construction, playing with the building tradition, with the role of materials and with the once established hierarchies.

Reconstruction of the house 2 had to follow the rules of the building code, which imposes for all intervention in the historic centres the use of stone in the traditional shapes and formats to prevent the loss of identity of the small rural centres. While the shape of the house is defined by reinforced concrete slabs, traditional stone in reinterpreted in a “cosmetic” use, in this way subverting the hierarchy of the main building.

House 1. Image © Mattia Balsamini


The buildings are characterised by a highly insulating envelope and low energy consumption systems (heat pumps). The insulating layer is placed on the inner face, finished with drywall or wood panels that alternate with the colder appearance of the concrete and stone walls.

Light is a fundamental element of these architectures: in the main building the balance between large openings, small original windows and a skylight above the entrance enhance the perception of interior spaces and double heights.

In the coach-house, the large openings facing south and west are shielded from the sun by "curtain stones", which create special lighting effects when the sun goes down.

Article originally published on World Architecture Community.
Get a daily news update via WhatsApp or sign up to our newsletters.


SOURCE

World Architecture Community
Since 2006, World Architecture Community provides a unique environment for architects, architecture students and academics around the globe to meet, share and compete.
Go to: https://worldarchitecture.org/
Comment

Related

News