Subscribe to industry newsletters

Advertise on Bizcommunity

Wutopia Lab designs magical restaurant for kids in China

Shanghai's Wutopia Lab was commissioned by Aranya to renovate part of its club house into a restaurant for kids in Qinhuangdao, China. Using material texture and spatial orientation, Wutopia Lab turned a space of less than 1,000m2 into a magical polycarbonate "neverland" for kids.
© CreatAR Images

Polycarbonate panels were used to wrap the original facade that integrates prairie villa style and contemporary art deco-style, so that a new translucent facade was achieved. Vertical greening and large staircases were inserted between the old and new façades. This hierarchical facade was regarded as a complete facade.

Losing a sense of scale, direction


Kids can enter into the light forest on the second floor directly through the outdoor stairs. Under the soft lighting on the ceiling, the matte PVC pipe encloses a circular dining hall and two private dining rooms surrounded by polycarbonate panels. In this way, the circular, diffuse lighting and white tone aims to make one lose a sense of texture, scale, and direction in the space.

© CreatAR Images

Wutopia Lab used lots of bubbles in the spaces, because kids love them, even though the bubbles are colourless and transparent, fleeting and unpredictable, adding a sense of fun inside.

Distorting sense of time


"People can enter the ground floor under the starry sky along the grand staircase. Under the starry sky ceiling, we created a playground for kids using PVC hollow balls, glass fiber cloth, marine plastic balls, artificial stone and floor glue. With a magic mirror as the border of the game space, we try to distort the realism of the place, as if time is not passing," describes Wutopia Lab.

Kids will discover a bubble tree, a sea sound bathroom, and a mysterious picture book area hidden in this "neverland".

© CreatAR Images

"The most important climax of the entire restaurant is the red flying house built on the roof with double perforated aluminum panels. Following the yellow trace, going through a stainless steel floor, bypassing the bubble tree, twisting toward the ridge, and you can see the light is getting brighter and brighter. This flying house could become an obvious sign of the park easily. It could also be a lighthouse, pointing out the limitations of our lives," explained Wutopia Lab.

Article originally published on World Architecture Community.


SOURCE

World Architecture Community
Since 2006, World Architecture Community provides a unique environment for architects, architecture students and academics around the globe to meet, share and compete.
Go to: https://worldarchitecture.org/
Comment

Read more: design, architecture

Related

News